Tekrar Merhabalar..
Artık havalar soğumaya başladı. Ben kış aylarında etek ve elbise giymeyi çok seviyorum. Bu nedenle sonbahar ve kış aylarında kullanılabilecek bir etek paylaşmak istiyorum sizinle. Kalın, renkli çoraplarla kadife etekler, kalın kumaşlardan elbiseler çok şık ve kullanışlı oluyor. Aslında yünlü çoraplar kot pantolonlardan bile daha sıcak tutabiliyor insanı. Ben Eskişehir'de büyüdüm ve burada yaşıyorum. Yani aslında tam bir kış insanıyım. Bizim buralarda yaz ayları hem kısadır hem de akşam vakitleri hava yine serindir. Soğuk havalara programlı yaşıyoruz. Sıcak iklimlerde büyüyüp sonradan burada yaşamaya başlayan insanlara göre soğuğa oldukça dayanıklıyız diyebilirim.
Ben bu eteği aslında 3 yıl önce dikmiştim. Bu eteğin benzerini bir mağazada görmüştüm ve fiyatı da oldukça yüksekti. Ben de daha uygun bir maliyetle daha basit ve istediğim boyda yapabileceğim bir etek olmasını istedim. Aslında ilk yaptığım dikişti diyebilirim. Aynı zamanda ilk defa kumaşı bu eteği dikmek için almıştım. Kumaşımı Eskişehir'de Bursa Kumaş Pazarı diye bir mağazadan aldım. Eskişehir'de kumaş seçenekleri kısıtlı, zaten kumaş satan sadece birkaç dükkan var. Fiyatlar da yüksek diyebilirim. Ama her ilde olduğu gibi burada da çarşamba pazarımız var. Orada kumaş satan satıcılar var. Parça kumaşları ucuz fiyatlarla satıyorlar. Ben genelde çarşamba pazarından kumaş alışverişi yapıyorum. Bu kumaşı Bursa Kumaş Pazarı'nda görünce çok beğendim ve almak istedim. Kumaşın dokusu çok güzel ve sıcak tutan bir kumaş.
Etek için dikim aşamasında ayrıntılı resimler yok maalesef. Fakat elimden geldiğince ayrıntılı olarak anlatmaya çalışacağım. Zaten acemi işi bir etek oldu. Giydiğim zaman dışarıdan herhangi bir kusur görünmüyor. Dikişi düzgün yapmışım yani. Bu eteği çok basit bir şekilde diktim. Herhangi bir detay, özel bir yöntem ya da püf noktası yok. Sadece dikişi düzgün bir şekilde yapabilen herkes böyle bir etek dikebilir. Keyifli okumalar diliyorum. :)
Gelelim yapılışına; öncelikle kumaşım ince ve yumuşak bir kumaş ve fitilli kadife.
1. Kumaştan, alt genişliğine göre boyunu da ayarlayarak dikdörtgen şekilde 2 parça kesiyoruz. Eteğin alt genişliğini ayarlarken özellikle rahat bir şekilde merdiven çıkabilecek kadar bacaklarınızı açabiliyor olmanız gerekiyor. Yoksa dar eteklerle yürümek çok zor olabiliyor. Zaten bu kumaş esneyebilen bir kumaş değil. O yüzden etek ya bacaklarınızı açabileceğiniz kadar kısa ve ya geniş olmalıdır.
2. Kumaşa uygun bir iple yan kısımlarını dikiyoruz. Ben bu eteğin dikiminde sütlü kahve rengi bir ip kullandım. Pek belirgin durmuyor.
3. Bebe lastiğini belimize göre (çok sıkı olmayacak şekilde) ölçü alıp kesiyoruz. Lastiğin iki ucunu birleştiriyoruz.
4. Lastiği hazırladığımız dikdörtgen kumaşa iç kısmından gerdirerek dikiyoruz. Bu işlemi kalın lastiği dikmede kolaylık sağlaması açısından yapmayı tercih ettim. Bebe lastiği kalın lastiği dikmeden önce eteğin üzerimizde nasıl duracağı konusunda da bilgi sahibi olmamıza yardımcı oluyor.
5. Daha sonra kalın siyah lastiği de belimize ölçü alarak kesiyoruz ve iki ucunu sağlam olacak şekilde birleştiriyoruz. Ben lastiğin iki ucunu hem zikzak hem de düz olarak iki kat dikiş olacak şekilde diktim. Gayet sağlam bir dikiş oldu.
6. Siyah lastiği de eteğin üst kısmında kalacak şekilde gerdirerek kumaşa dikiyoruz. Ben lastiğin daha düzgün durması için bir sıra lastiğin üst kısmından, bir sıra da alt kısmından iki sıra olarak diktim.
7. Etek ucunu 2 kat kıvırarak dikiyoruz. Boy ölçüsünü alırken etek ucunun dikilecek kısmını mutlaka hesaba katmamız gerekiyor. Yoksa belirlediğimiz boydan daha kısa bir etek elde etmiş oluruz. Ben zaten her konuda tedbirli bir insan olduğumdan mutlaka fazla fazla kumaş bırakıp her seferinde tekrar kesip kısaltmak zorunda kalıyorum. :)
8. Etek ucuna diktiğim tarzda hazır güpürler tuhafiyelerde satılıyor. Aslında semt pazarlarında da satılabiliyor. Fiyatları da oldukça uygun. Güpür için de etek ucuna göre ölçü alıp kesiyoruz ve güpürün iki ucunu birleştiriyoruz. Bu kısmı el ile dikiyoruz. İç kısımdan teğel yapar gibi etek ucu kıvrımının eteğin arka tarafında kalan tek katına (ön kısımdan dikiş ipi gözükmeyecek şekilde) dikiyoruz.
Ya da ölçü almanın zor olacağını düşünüyorsanız güpürün uç kısmını, eteğin arkasının orta noktasına denk getirecek şekilde dikmeye başlayın. Güpürü etek ucunun tamamına dikip yine aynı noktaya geldikten sonra iki ucunu birleştirebilirsiniz.
Son olarak kumaş fazlalarını ve iplik kalıntılarını temizliyoruz ve dikiş işlemimizi sonlandırıyoruz. Böylece basit ama kullanışlı ve rahat bir eteğimiz oldu. Ayrıca soğuk havalarda gayet sıcak tutuyor. :)
Hepinize huzurlu, bereketli ve mucizelerle dolu bir gün diliyorum.
Teşekkürler, Sevgiler..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder